Waarom oudere mensen minder een gokje wagen dan jongere mensen

Het is inderdaad algemeen bekend dat oudere mensen minder snel een gokje wagen. Al dan niet in het casino, dan wel in welke andere situatie. Als ze de situatie kunnen inschatten, dus ik heb het niet over risicovolle ouderen achter het stuur, dan kiezen ze vaker het hazenpad, oftewel, ze houden zich rustig. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Het onderzoek

Onderzoekers van de University College London hebben een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de reden waarom ouderen minder risico nemen. Dit hebben ze onderzocht door in totaal 25.189 mensen een paar testjes te laten toen. Deze testen waren in een app verwerkt met de naam “The Great Brain Experiment”. In deze app waren 3 onderdelen waarin keuzes gemaakt moesten worden. Dit waren de onderdelen:

1. Het win-scenario

In dit scenario moesten de deelnemers een keuze maken. Ze moesten er hier voor kiezen om gegarandeerd een klein aantal punten te winnen, of een 50/50 gok nemen om al dan niet een groter aantal punten te winnen, of helemaal niets te krijgen.

2. Het verlies-scenario

Aangekomen bij dit onderdeel moest er een keuze gemaakt worden tussen gegarandeerd een klein aantal punten te verliezen, of een 50/50 gok wagen om al dan niet een groter aantal punten te verliezen, of niets verliezen.

3. Het mix-scenario

Het laatste onderdeel gaf de optie om te kiezen tussen wel of niet gokken. Als ze gingen gokken, was er de kans om te winnen en om te verliezen. Als ze niet gingen gokken, bleef het puntensaldo gelijk.

Resultaten

Bizar is om te zien, dat zodra er punten verloren konden worden, er gemiddeld gezien dezelfde keuzes gemaakt werden. Maar als het ging om punten te kunnen winnen zag je een duidelijk verschil. Hoe ouder de deelnemers werden, hoe minder gauw ze geneigd waren risico te nemen om punten te verdienen. Om exact te zijn was er een vrij eerlijke verdeling tussen de leeftijden die bij het verlies-scenario kozen om de 50/50 gok te wagen, namelijk 56%. Bij het mix-scenario was dit percentage 67%, ook bij alle leeftijdsgroepen. In het win-scenario koos van de jongeren echter 72% om te gokken en 64% koos voor zekerheid zonder risico.

Wijsheid komt met de jaren?

Dit zou een conclusie kunnen zijn, er is echter een andere reden. Het dopamine in onze hersenen zorgt voor plezier, geluk en een fijn gevoel, in de kern is het ons beloningssysteem. Hoe ouder we worden, hoe minder dopamine er in onze hersenen wordt aangemaakt en hoe minder we ons aangetrokken voelen tot beloningen en het idee om daar een risico voor te nemen. Als er sprake is van verliezen werkt het anders, omdat dopamine hier dan niet van toepassing is. Dat verklaart waarom oudere mensen en jongere mensen in het geval van verlies, bereid zijn een even groot risico te nemen.

Leuk om te weten: In de politiek wordt hier ook gebruik van gemaakt als bepaalde leeftijdsgroepen aangesproken worden. Zo wordt bij ouderen de ernst van bepaalde situaties uitgelegd en wordt bij jongeren vooral duidelijk gemaakt wat de voordelen van bepaalde situaties zijn.