Door het lezen van Red Bull, raak je al onder invloed

Red Bull geeft je… een meer dronken gevoel! Zo blijkt uit onderzoek: Placebo Effects of Marketing Labels on Perceived Intoxication and Risky Attitudes and Behaviours. We nemen een duikvlucht in deze interessante informatie.

Dus… PEMLPIRAB?

Voor de minder Engelstalige liefhebbers onder ons, laat mij het even uitleggen. Dit is een onderzoek dat gedaan is naar het effect van bewust iets tot je nemen, weten dat je iets drinkt dus bijvoorbeeld in tegenstelling tot het niet weten, maar in beide gevallen hetzelfde drinken. In dit onderzoek kregen deelnemers vodka-Red Bull te drinken, maar wisten dit niet allemaal. De reden van het onderzoek had te maken met de vraag of het drinken van Red Bull in combinatie met alcohol van invloed was op het effect van het drankje op het gokgedrag van de drinker.

De test

Aan het onderzoek deden 154 mannen mee die met regelmaat wat drinken. Ze kregen allemaal een vooraf ingeschonken cocktail te drinken die bestond uit vodka, vruchtensap en Red Bull. Het enige wat iedereen wist is dat er alcohol in hun drankje zat. Wat er verschillend was, waren de etiketten op de glazen. Bij groep 1 stond er “Vodka-cocktail” op het glas, bij groep 2 “Exotische fruitcocktail” en bij de 3e groep “Vodka-Red Bull-cocktail”. De mannen werd toen gevraagd om een spel te gaan spelen genaamd “Balloon Analogue Risk Task”. Hierbij was het de bedoeling een ballon op het scherm op te blazen, door keer op keer op een knop te drukken. De ballon werd steeds groter en kon uiteindelijk ontploffen. Hoe voller de ballon, hoe meer geld ze konden winnen. Ontplofte deze echter, waren ze alles kwijt.

En, wat bleek?

De mannen die de ballon het meeste lieten ontploffen en het dichtst bij deze grens in de buurt kwamen, waren de mannen die hadden gelezen dat ze een cocktail dronken met Red Bull er in. Gemiddeld drukten zij zelfs 12 keer vaker op de knop. Ook voelde deze groep zich meer aangeschoten dan de andere groepen, die precies hetzelfde hadden gedronken, alleen wat anders dachten te drinken.

Puur doordat we denken dat Red Bull iets met ons doet, doet het dat dus daadwerkelijk ook. Gek hè? De volgende keer maar eens proberen met een glas water en een sticker van Red Bull. Kijken of we vleugeltjes krijgen aan de roulette tafel!