Ook ruim 100 jaar na de Gold Rush nog steeds criminelen in Alaska

Skagway is een plaats in Alaska, wat ondertussen zo’n 120 jaar oud is. Het is gebouwd toen er goud gevonden werd in de nabije rivier Bonanza Creek. Goudzoekers, reizigers, mensen uit verschillende omliggende en verliggende dorpen kwamen naar onder andere Skagway toe. Ook criminelen.

Niet iedereen is weer weggegaan

Nu ondertussen vele decennia later is het een normale stad geworden. In dit stadje bevinden zich meerdere bedrijven waaronder de Skagway Traditional Council. Dit bedrijf houdt zich bezig met het in stand houden en beschermen van de oude cultuur van de destijdse inheemse bevolking. Dit lukt aardig, mits ze subsidies en donaties krijgen om zichzelf mee te kunnen onderhouden. Dit zou allemaal in prima banen geleid kunnen worden, mits op zijn minst de criminelen het plaatsje verlaten zouden hebben…

Een paar jaar later

De Skagway Traditional Council kreeg jaarlijks meer dan 150.000 dollar aan financiële steun van de overheid. Deze en andere donaties zijn bedoeld om de leden van de stam te voorzien van scholing, huisvesting, schone omgeving en zelfredzaamheid. Bij het STC werkte echter een 63-jarige vrouw die daar al enkele jaren de boekhouding deed. Deze dame zorgde ervoor dat er jaarlijks een flink bedrag door de plaatselijke bevolking misgelopen werd. Zij gebruikte dit voornamelijk om wat rijkelijker te leven, om te reizen en om te zichzelf te blijven voorzien in haar gokverslaving.

Bezoekje aan de rechter

Het is ongelofelijk maar waar. Na enkele jaren in dienst van de Skagway Traditional Council, waar ze mensen zou moeten helpen, heeft ze maarliefst 297.000 dollar weg weten te sluizen. Bijna 300.000 dollar. En dit in de jaren tussen 2010 en 2014. Dat is gemiddeld 60.000 per jaar. Nog duidelijker: elke maand 5.000 dollar. Sinds men hier achter is gekomen is de vrouw in per direct gearresteerd in wordt ze voor haar acties berecht.

Vroeg of laat komen mensen er toch wel achter wat je uitspookt. Ook als je jaren lang denkt dat het goed gaat. Zo blijkt maar weer. Nu wordt deze vrouw niet berecht voor 1 misstap, maar voor jarenlang dezelfde misstap. Pech voor de vrouw, maar nu krijgt de bevolking tenminste weer goed te eten en kunnen de gaten in de daken weer gemaakt worden.