Clubs in Canberra doneren 7 miljoen… aan zichzelf?

Gokhallen zijn verplicht om 8 procent van de winst uit poker-machines opzij te zetten om de gemeenschap te ondersteunen, maar de Stichting Alcohol Research and Education (FARE) heeft goknavigator Charles Livingstone gevraagd om erachter te komen waar dat geld werkelijk naartoe is gegaan.

Van de ene hand naar de andere
De heer Livingstone zegt dat de gokclubs aangeven dat ze meer dan 7 miljoen dollar hebben betaald aan goede doelen, maar het merendeel daarvan lijken de clubs aan zichzelf te doneren. Door het onderzoek is ontdekt dat de bijdragen die naar de gemeenschap zouden moeten gaan, ongeveer 70% naar elite sporters, loon voor coaches en vervanging van apparatuur ging. De hoeveelheid die daadwerkelijk naar goede doelen is gegaan is miniscule. Slechts 65.000 dollar is naar instanties gegaan die gokverslaving behandelen en dit geld is afkomstig van maar een paar van de 46 clubs in Canberra.

Het rapport klopt vast niet
Reacties van de meeste clubeigenaren waren dat ze het rapport aanvallend en absurd vonden. De clubeigenaren geven aan dat de gemeenschapsbijdragen op een bepaald niveau zijn vastgesteld. Daarnaast is er een fonds dat specifiek gericht is op het omgaan met probleemgokken vinden ze. Dat fonds is op dit moment ingesteld op 6 procent van de netto gaming-inkomsten en gaat op 1 juli naar 7,5 procent.

Reacties
Canberra Southern Cross Club, uitvoerende directeur Ian Mackay, heeft ook kritiek op het onderzoek. Hij zegt dat er meer dan 350 gemeenschapsgroepen worden ondersteund, zoals scholen en lokale liefdadigheid, ter waarde van ongeveer 1,5 miljoen dollar. Duidelijk is dat het het niet eens zijn met de resultaten van het onderzoek. Een woordvoerder van de ACT-regering zegt dat er een nauwer samenwerkingsverband met de clubs en belangstellenden gerealiseerd gaat worden om het bijdrageproces naar de gemeente te verbeteren. De meeste clubs hadden geen commentaar voor de media.

Of alle getallen en bedragen kloppen is dan nog de vraag, er zijn zelfs enkele clubs die het onderzoek op hun locatie hebben afgewezen. Waarschijnlijk is de situatie nog erger als het nu al lijkt.