De beste manieren om te sparen!

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is zeer bezorgd, vanwege het weinige spaargeld dat minstens 2,5 miljoen huishoudens in Nederland hebben. Er moeten meer voorlichtingen over sparen gegeven worden en er moet hulp geboden worden aan huishoudens die hier moeite mee hebben. Zij hebben een aantal tips opgesteld die mensen al grotendeels op weg kunnen helpen.

1. Eigen keus

Je moet er zelf voor open staan om te gaan sparen. Sparen is een gewoonte die je jezelf aan kan leren. Zo kun je bijvoorbeeld de spaarformule van BNP Paribas Fortis gebruiken. Hierbij wordt het bedrag dat je moet pinnen automatisch naar boven afgerond. De paar centen die je hierdoor teveel betaald worden dan meteen op je spaarrekening gezet.

2. Inzicht hebben in je financiën

Het is vaak even een drempel om over te gaan, maar het is voor jezelf erg handig om precies te weten waar je geld aan uitgeeft. Bekijk daarnaast de manier waarop je zou kunnen besparen en bekijk vooral het langer termijn effect van jouw besparing. Maak hiervan bijvoorbeeld een grafiek. Het gaat erom dat je bewust bent van je uitgaves.

3. Zegels en aanbiedingen

Veel bedrijven hebben voor de marketing vaak mooie acties waarmee je voor jezelf veel geld kan besparen. Zo kan je een kleine moeite nemen, door even de actie boekjes door te bladeren of de verzamelde zegeltjes uit je portemonnee een keer op te plakken.

4. Manier van berekenen

Een maand bestaat gemiddeld uit 4,5 weken. Om aan het eind van de maand juist iets geld over te houden dan geld tekort te komen, is het handig om je maandbedrag niet door 4, maar door 5 weken te delen. Het geld dat je hiermee overhoudt zet je dan meteen apart.

Een andere optie is het maandbedrag zó verdelen dat je het sparen er automatisch al bij in het gerekend. Op die manier weet je precies wat je voor de maand te besteden hebt.